info@elektro-kokalj.si      041 683 844

 
Vetrna energija

 

Dober vzdrževalec energetskega ravnotežja – stroški izpustov ogljikovega dioksida, povezani z izdelovanjem, namestitvijo in vzdrževanjem energetskih objektov, se povrnejo šele v povprečju dvajsetih let. Stroški vetrnih turbin pa se nam za razliko od ostalih energetskih objektov, povrnejo že v tri do šest mesecih. Ob upoštevanju cen goriva (ki jih pri veterni energiji ni), to pomeni, da taka elektrarna deluje kar 19 let s skoraj ničelnimi okoljskimi stroški.

Hitra izgradnja - gradnja vetrnih farm se lahko ob pomoči velikih žerjavov zaključi v roku nekaj tednov. Na ojačane betonske temelje se postavijo turbinski stolpi, gondole in lamele.
Zanesljiv in obnovljiv vir - veter, ki poganja turbine, bo vedno brezplačen in ne bo odvisen od naraščanja in padanja cen fosilnih goriv. Prav tako vetra ni potrebno rudariti, vrtati ali prevažati do elektrarn. Ob stalni rasti svetovnih cen fosilnih goriv, raste tudi vrednost vetrne energije in njeni stroški delovanja se bodo v prihodnje le še manjšali.

Pri uporabi turbin srednje velikosti dosežemo 98 odstotno razpoložljivost koriščenja vetra. Posledično to pomeni le dvoodstoten čas mirovanja, ki je namenjen vzdrževanju. Gre za veliko boljši izkoristek kot pri klasičnih elektrarnah, ki imajo redne servisne preglede (t.i. remont).
Spremenljivost vetra ja povzročila veliko manj težav za upravljanje električnih omrežij, kot so to predvidevali skeptiki. Nihanja v povpraševanju po elektriki in potreba, da se sistem zavaruje pred napakami klasičnih elektrarn, pravzaprav zahtevajo prilagodljivo omrežje. Vetrna energija to omogoča in izkušnje iz prakse so pokazale, da so nacionalni energetski sistemi kos tej nalogi.
Zanimivo dejstvo – gigant na področju družbenih omrežij, Facebook, je svojo podatkovno središče v ZDA želel oskrbovati z elektriko na OVE. Od ponudnika elektrike, MidAmerican Energy, je zahteval, da investirajo v vetrne elektrarne. Kot posledica te zahteve, je v kratkem času nastalo največje območje kopenskih vetrnih turbin v vrednosti 1,9 milijard $ (Greenpeace, poročilo Klikamo zeleno).

 

Energija vetra

 

Večina vetrnih elektrarn potrebuje veter s hitrostjo okoli 5 m/s, da prične obratovati. Pri previsokih hitrostih, običajno nad 25 m/s, se vetrne elektrarne ustavijo, da ne bi prišlo do poškodb. Maksimalne moči se dobijo pri hitrosti okoli 15 m/s. Med 15 in 25 m/s proizvedejo vetrnice največ električne energije. Pri previsokih ali prenizkih hitrostih vetra je vetrna elektrarna zaustavljena in takrat ne proizvaja električne energije.
Na grebenih, kjer pihajo ugodni vetrovi se navadno postavi večje število vetrnih elektrarn, ki skupaj tvorijo polje vetrnih elektrarn. Največje polje vetrnih elektrarn se nahaja v Kaliforniji. Znotraj držav Evropske unije ima največ vetrnih elektrarn Nemčija, sledijo pa ji Danska in Španija.
Vetrna elektrarna pretvarja energijo vetra v električno energijo. Teoretično jo lahko pretvori največ do 60%. V praksi pa se le od 20 do 30% energije vetra dejansko pretvori v električno energijo. Moči vetrnih elektrarn se gibljejo od nekaj kW do nekaj MW. Elektrarne z večjo močjo lahko proizvedejo več električne energije. Z napredovanjem tehnologije se te moči vedno bolj povečujejo.


Tehnologije


Delovanje vetrne elektrarne
Večina vetrnih elektrarn potrebuje veter s hitrostjo okoli 5 m/s, da prične obratovati. Pri previsokih hitrostih, običajno nad 25 m/s, se vetrne elektrarne ustavijo, da ne bi prišlo do poškod. Maksimalne moči se dobijo pri hitrosti okoli 15 m/s. Med 15 in 25 m/s proizvedejo vetrnice največ električne energije. Pri previsokih ali prenizkih hitrostih vetra je vetrna elektrarna zaustavljena in takrat ne proizvaja električne energije.

 

Tehnologija

 

Sestavni deli elektrarne na veter so:
• steber
• ohišje (notri je generator električne energije in ostali pomembni deli; menjalnik hitrosti, rotor, sistem za spreminjanje smeri, itd., ki jih varuje ohišje)
• lopatice (navadno 2 - 3).
Polje vetrnih elektrarn
Na grebenih, kjer pihajo ugodni vetrovi se navadno postavi večje število vetrnih elektrarn, ki skupaj tvorijo polje vetrnih elektrarn.


Pretvorba vetrne energije v električno

 

Vetrna energija je vektorska kinetična energija. Njena velikost je odvisna od hitrosti vetra in se povečuje približno proporcionalno s hitrostjo vetra na tretjo potenco. Tako je izkoriščanje vetrne energije zanimivo tam, kjer dosegajo vetrovi konstantno visoke hitrosti.


Meritve


Preden se odločimo za postavitev elektrarn na veter moramo narediti natančne meritve vetra na izbranih lokacijah. Meritve vetra opravljamo z posebnimi merilnimi napravami imenovanimi anemometri. Meritve morajo biti opravljene na ustreznih višinah, pri čemer je treba upoštevati, da se z oddaljevanjem od zemeljskega površja hitrost vetra povečuje. Iz meritev dobimo podatke o hitrosti vetra, njegovi smeri itn. Na podlagi teh podatkov lahko ocenimo količino električne energije, ki bi jo proizvajala elektrarna na veter.


Prednosti in slabosti

 

Prednosti izkoriščanja energije vetra:
• enostavna tehnologija,
• proizvodnja električne energije iz vetrnih elektrarn ne povzroča emisij.
Slabosti izkoriščanja energije vetra:
• vizualni vpliv na okolico zaradi svoje velikosti,
• v neposredni bližini povzročajo določen nivo hrupa.


Referenčni primer dobre prakse

 

Mala vetrna elektrarna na Dunaju

Ker velika vetrna polja niso primerna za urbana področja, so se v Wienstromu odločili, da preverijo možnosti postavitve majhne veterne elektrarne. Po natančnih meritveh so leta 1991 začeli s prvimi koraki za uresničitev ideje. Projekt je bil ves čas podprt s strani mestnih oblasti. Zaradi spoštovanja vseh določil o varstvu narave in mestnega načrtovanja se je projekt precej zavlekel in bil končan konec leta 1997. S sodelovanjem vseh deležnikov so na koncu veternico postavili na otok na Donavi. Kapaciteta turbine je bila omejena na 230 kW zaradi slabega omrežja. Projekt je prvi primer veternice na ozemlju velikega mesta.

,
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih